WIE ZIJN WIJ
Wij zijn een multidisciplinair team dat bestaat uit 2 studenten Sport & Bewegen (SB), 2 studenten Toegepaste Architectuur (TA) en 1 student LO & Bewegingsrecreatie (LO). Met deze 3 verschillende richtingen hebben wij samen gewerkt aan een innovatief project voor de speelplaats van de 1ste graad in de Maricolen te Brugge. Elke richting heeft met deze samenwerking zijn talenten kunnen gebruiken. SB en LO hebben originele ideeën uit de kast gehaald en TA realiseerde deze ideeën en brachten deze mooi in beeld. Dit zorgde voor een mooie flow tussen de verschillende richtingen en een mooi eindproject.
DOEL VAN ONS PROJECT
Het doel van ons project is om een aangename en activerende invulling te creëren voor de speelplaats van de 1ste graad. De vraag was om een breed gebruik te stimuleren, niet enkel zaken te voorzien voor sportieve leerlingen, maar ook laagdrempelig bewegen promoten. Dit hebben we gerealiseerd door middel van nudges, regels, veiligheid en diverse acties.

DOELGROEP
Als doelgroep hebben we kinderen van de 1ste graad. Uit de lessen psychomotorische ontwikkeling kunnen we afleiden dat kinderen die fysiek goed presteren vaak meer worden geaccepteerd en aardiger worden gevonden. Alhoewel de vriendschap vooral wordt bepaald door psychische nabijheid. Het is ook een leeftijd waar er minimale genderverschillen zijn in de grove motoriek. We weten ook dat het juiste voorbeeld geven een must is bij deze leeftijfd. Daarom zouden we ook zeker een inspanning vragen aan de toezichthouders om een tandje bij te steken om actief de kinderen te motiveren. Dit allemaal zonder te hard aan te dringen. Dit kan namelijk een negatief effect creëren.
ANALYSE
Toen we de speelplaats gingen bezoeken waren we ervan verschoten hoe weinig er stond. Er zijn zo goed als geen mogelijkheden om creatief te werk te gaan voor de kinderen. De leerkrachten zeiden dat de leerlingen veel zaten en soms zelfs gingen liggen, er is dan ook niets aanwezig dat hen aanzet om te bewegen. Ze zouden uit zichzelf moeten vragen of ze een maxispel mogen gebruiken, deze waren wel aanwezig. Daarom dat we onze focus op de speelplaats zelf hebben gelegd.
We zagen veel mogelijkheden voor ons. In het midden van de speelplaats is er een open ruimte met trappen en het afdak leek ons een goede plaats om grondspelen te integreren. Ook de lege zwarte muur en de verlaten finse piste wilden we zeker onder handen nemen. Er is ook een hoek van de speelplaats waar de leerkrachten liever niet hebben dat de leerlingen er komen aangezien men ze niet in de gaten kan houden. Dit hebben we zo creatief mogelijk proberen oplossen..
